Είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια αποφυγής των κομματικών υποψηφίων για τον Δήμο Θεσσαλονίκης να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση για το θέμα του προδοτικού προσυμφώνου των Πρεσπών. Με υπεκφυγές του τύπου «αυτά είναι θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής» ή «προέχουν όσα απασχολούν τον δημότη στην καθημερινότητά του» νομίζουν ότι προσπερνούν τον σκόπελο των σχετικών ερωτήσεων. Και αν αυτό είναι λογικό από την πλευρά της εκλεκτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Νοτοπούλου, αφού η υπεράσπιση από πλευράς της του προδοτικού προσυμφώνου μόνο καλό δεν θα κάνει στην ούτως ή άλλως τραγική εκλογική προοπτική της, τι να πει κανείς για τον εκλεκτό της ΝΔ Νίκο Ταχιάο;
Οι «στρογγυλεμένες» θέσεις του για «ανατροπή των συνεπειών της συμφωνίας», αλλά και για την «αποτροπή ενός καταστροφικού διχασμού σε πατριώτες και προδότες» έρχονται να «δέσουν» με αυτές του πολιτικού αρχηγού του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «σεβασμού της συμφωνίας» και για «προσπάθεια βελτίωσής της». Από δίπλα, βεβαίως, και όλοι στην γενικότητά τους οι «αντάρτες» που αποφεύγουν επίσης να λάβουν μια σαφή και ξεκάθαρη θέση, όχι απλά καταδίκης του προσυμφώνου, αλλά κυρίως περί της μη εφαρμογής του εκ μέρους τους.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται και το σημαντικό σημείο σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών της προδοσίας. Είναι διατεθειμένοι όλοι αυτοί οι λαλίστατοι, κατά τα άλλα, κύριοι να ακυρώσουν στην πράξη το προσύμφωνο; Η απάντηση δεν είναι εύκολη γι’ αυτούς, αφού για να το κάνουν θα πρέπει να δηλώσουν ότι δεν πρόκειται να υιοθετήσουν σε κανένα επίσημο έγγραφο της νέας δημοτικής Αρχής την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», δεν θα συνάψουν καμία συμφωνία συνεργασίας με πολιτιστικούς, επαγγελματικούς, επιστημονικούς, αθλητικούς ή άλλους φορείς της γειτονικής χώρας που θα αυτοπροσδιορίζονται ως «μακεδονικοί» (λ.χ. Μακεδονικός Αθλητικός Σύλλογος Περλεπέ ή Μακεδονικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο κ.λπ.).
Είναι, λοιπόν, διατεθειμένοι όλοι αυτοί να κάνουν το αυτονόητο για τον πολίτη της Μακεδονίας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, για να ακυρώσουν στην πράξη το προδοτικό προσύμφωνο, υπερασπιζόμενοι απλά την ιστορική πραγματικότητα; Είναι πολύ εύκολο να λέμε ότι «είναι μαζί μας η ιστορική αλήθεια» ή ότι «υπάρχουν δυνατότητες ανατροπής του προσυμφώνου με νομικά μέσα» ή ότι «σύντομα θα προσχωρήσει η περιοχή του Τετόβου στην Αλβανία, οπότε ό,τι μείνει θα αναζητήσει προστασία στην Βουλγαρία ή αλλού για να επιβιώσει» ή ότι «παρατηρητήρια τήρησης των όρων της συμφωνίας θα καταγγέλλουν τις παραβιάσεις της ώστε αυτή να ακυρωθεί» και άλλα τέτοια.
Όλα αυτά αποτελούν την συνέχεια όσων ακούσαμε όλους αυτούς τους μήνες, ότι δηλαδή «οι Αλβανοί δεν θα επιτρέψουν να περάσει η συμφωνία στα Σκόπια», ότι «δεν θα την υπογράψει ο Σκοπιανός πρόεδρος και επομένως δεν θα έχει ισχύ», ότι «η συμφωνία θα είναι νομικά άκυρη» κ.λπ. Τίποτε από όλα αυτά δεν ίσχυσε. Το προσύμφωνο ήδη παράγει πολιτικά αποτελέσματα και όλοι αυτοί κατάπιαν την γλώσσα τους, την στιγμή που κάποιοι «νεομακεδονομάχοι» αποπειρώνται να κτίσουν πολιτικές καριέρες στα συντρίμμια της προδοσίας, σε δήμους, περιφέρειες και Ευρωβουλή.
Η καλλιέργεια ψεύτικων ελπίδων στον ελληνικό λαό, ότι κάτι μπορεί να βελτιωθεί και μάλιστα από τους ίδιους ανθρώπους που είτε στήριξαν, είτε ανέχθηκαν την προδοσία, είναι το λιγότερο έλλειψη σεβασμού προς τους πολίτες που κατά εκατομμύρια διαδήλωσαν την αντίθεσή τους σε όποια απόπειρα συμβιβασμού με τους σφετεριστές της Ιστορίας και της κληρονομιάς μας. Αυτοί οι πολίτες καλούνται σε λίγες ημέρες να δώσουν σε όλους αυτούς την απάντηση που τους πρέπει.